ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ  ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 29, 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  και 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2024, 26/09/2024

Η εκλογική επιτροπή του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4497/2017 και το Π.Δ.372/1992 όπως ισχύει, καλεί τα μέλη του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής να συμμετάσχουν στις εκλογές που θα διενεργηθούν για την ανάδειξη των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στις 29, 30 Νοεμβρίου 2024 και 01 Δεκεμβρίου 2024 στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά και στον Πολύγυρο αντίστοιχα.

          Α. Η εκλογική διαδικασία στην Ιερισσό την Παρασκευή 29/11/2024 θα αρχίσει στις 10:00  και θα τελειώσει στις 19:00, η εκλογική διαδικασία στα Νέα Μουδανιά το Σάββατο 30/11/2024 θα αρχίσει στις 09:00 και θα τελειώσει στις 19:00 και η εκλογική διαδικασία στον Πολύγυρο την Κυριακή 01/12/2024 θα αρχίσει στις 09:00 και θα τελειώσει στις 19:00.

          Β. Σύμφωνα με την υπ’ αριθ. πρωτ. 65234/22-08-2024 (ΦΕΚ 4899/Β/26-08-2024) απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης (ΑΔΑ:9ΟΔΛ46ΝΛΣΞ-418), ο αριθμός των αντιπροσώπων (εδρών) των τμημάτων στο Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής είναι:  α) Τμήμα Εμπορικό έξι (6) έδρες, β) Τμήμα Υπηρεσιών έξι (6) έδρες, γ) Τμήμα Μεταποιητικό πέντε (5) έδρες δ) Τμήμα Τουριστικό τέσσερις (4) έδρες.

          Γ.  Δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους έχουν εκείνα τα μέλη που έχουν εγγραφεί στο μητρώο του Επιμελητηρίου τουλάχιστον ένα (1) χρόνο πριν, ήτοι έως και την 28η/11/2023 και είναι ταμειακώς ενήμερα.

Νομικά πρόσωπα, μέλη του Επιμελητηρίου, που έχουν καταβάλει τα τέλη τήρησης μερίδας στο Γ.Ε.ΜΗ. μέχρι και το προηγούμενο των εκλογών έτος, θεωρούνται ταμειακώς ενήμερα. Φυσικά πρόσωπα ή υποκαταστήματα ημεδαπών επιχειρήσεων, μέλη του Επιμελητηρίου, που έχουν καταβάλει τα τέλη τήρησης μερίδας Γ.Ε.ΜΗ. ή την ετήσια συνδρομή στο οικείο Επιμελητήριο μέχρι και το προηγούμενο των εκλογών έτος, θεωρούνται ταμειακώς ενήμερα.

Τέλη ΓΕΜΗ έτους 2018, 2019, 2020, τα οποία έχουν βεβαιωθεί στην ΑΑΔΕ, θεωρούνται ανεξόφλητα, οι επιχειρήσεις ΔΕΝ θεωρούνται ταμειακά ενήμερες και ΔΕΝ θα ενταχθούν στον Εκλογικό κατάλογο, μέχρι την προσκόμιση των αποδεικτικών εξόφλησης και των εντολών της ΑΑΔΕ.

Η προθεσμία για την εξόφληση των τελών Γ.Ε.ΜΗ. ή των επιμελητηριακών συνδρομών λήγει 40 ημέρες πριν τις εκλογές, δηλαδή το αργότερο μέχρι και την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024 και μπορεί να πραγματοποιηθεί  με τους εξής τρόπους:

Η σχετική καταβολή των  τελών Γ.Ε.ΜΗ. πρέπει να πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι και την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024 (23:59) μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Γ.Ε.ΜΗ.  https://services.businessportal.gr/

Η σχετική καταβολή των επιμελητηριακών συνδρομών πρέπει να πραγματοποιηθεί με τους εξής τρόπους:

1) με φυσική παρουσία στα γραφεία του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής μέχρι και την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024 (τελευταία εργάσιμη και ώρα 15:00) ή

2) μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής υπηρεσίας του Επιμελητηρίου: https://epihal.echamber.gr/welcome/index

α) με την έκδοση ταυτότητας ηλεκτρονικής πληρωμής για συναλλαγή μέσω e-Banking μέχρι και την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024 και ώρα 12:30

β) με τη χρήση πιστωτικής ή προπληρωμένης κάρτας, μέχρι και την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024 (23:59).

        Δ. Καλούνται τα νομικά πρόσωπα – μέλη του Επιμελητηρίου (εταιρείες προσωπικές, κεφαλαιουχικές, συνεταιρισμοί κ.λ.π.) και τα υποκαταστήματα επιχειρήσεων που εδρεύουν σε άλλο Νομό ή αλλοδαπών εταιριών,  των οποίων οι εκπρόσωποι δεν καταχωρούνται αυτεπάγγελτα στον εκλογικό κατάλογο, να υποβάλλουν στην εκλογική επιτροπή τις εξουσιοδοτήσεις για τους εκπροσώπους τους που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Οι εξουσιοδοτήσεις των εκπροσώπων των νομικών προσώπων καθώς και οι περιπτώσεις αλλαγής αυτών, θα πρέπει να υποβληθούν στην εκλογική επιτροπή, αφού υπογραφούν από τους νομίμους εκπροσώπους τους (διαχειριστή ή πρόεδρο ή διευθύνοντα σύμβουλο), επτά (7) τουλάχιστον ημέρες πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, ήτοι μέχρι την Παρασκευή 22-11-2024.

Τα πρότυπα έντυπα για την υπόδειξη εκπροσώπων θα βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής www.epihal.gr .

Ενημερώνουμε ότι είναι διαθέσιμη η ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής εκπροσωπήσεων, όπου μπορούν τα νομικά πρόσωπα να προβούν στην αίτηση εξουσιοδότησης των εκπροσώπων τους στον σύνδεσμο https://epihal.echamber.gr/elections/loginForm

·  Ειδικότερα, ως προς τις υποδείξεις εκπροσώπων η Επιτροπή επισημαίνει ότι:

  • Στις ΟΕ & ΕΕ, που έχουν τρείς και άνω εταίρους, πρέπει υποδειχθούν από το νόμιμο εκπρόσωπο των εταιρειών: α) στις ΟΕ μέχρι δύο ομόρρυθμοι εταίροι και β) στις ΕΕ είτε δύο ομόρρυθμοι εταίροι είτε ένας ομόρρυθμος και ένας ετερόρρυθμος εταίρος (ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν μπορούν να επιλεγούν δύο ετερόρρυθμοι εταίροι). Σημειώνεται ότι, όπως στις προσωπικές εταιρείες, δύο εταίροι πρέπει να υποδειχθούν και στις Αστικές Μ.Κ και Κοινοπραξίες.
  • Στις ΕΠΕ & ΙΚΕ, που έχουν τρείς και άνω εταίρους και διαχειριστές, πρέπει να υποδειχθούν από την εταιρεία μέχρι δύο εξ αυτών, δηλαδή είτε δύο διαχειριστές, είτε ένας διαχειριστής και ένας εταίρος (ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν μπορούν να υποδειχθούν δύο απλοί εταίροι).
  • Στις Μονοπρόσωπες ΕΠΕ & ΙΚΕ, που έχουν δύο και άνω διαχειριστές, πρέπει να υποδειχθεί ένας εξ αυτών.
  • Στις ΑΕ, πρέπει να υποδειχθούν, από το Δ.Σ. ή το Σύμβουλο Διαχειριστή, τρείς  εκπρόσωποι, που μπορεί να είναι μέλη του Δ.Σ. / Σύμβουλος Διαχειριστής ή ανώτατα διοικητικά στελέχη της εταιρείας που ορίζονται με ειδική απόφαση του ΔΣ / Συμβούλου Διαχειριστή.
  • Στα Υποκαταστήματα των Ημεδαπών Επιχειρήσεων πρέπει να υποδειχθεί από τη διοίκηση της έδρας ένας εκπρόσωπος ήτοι: ο διευθυντής ή ο αναπληρωτής του, ενός (1) υποκαταστήματος από τα εγγεγραμμένα στο Επιμελητήριο Χαλκιδικής, εφόσον η έδρα της επιχείρησης βρίσκεται εκτός των γεωγραφικών ορίων αρμοδιότητας του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής.
  • Στα Υποκαταστήματα των Αλλοδαπών Εταιριών (ΑΕ και ΕΠΕ κλπ) πρέπει να επιλεγεί και να υποδειχθεί ένας νόμιμος εκπρόσωπος (υπό τον όρο της αμοιβαιότητας), για ένα (1) υποκατάστημα, εάν υπάρχουν περισσότερα του ενός.
  • Στους Συν. Π.Ε. πρέπει να επιλεγούν και να υποδειχθούν δύο εκπρόσωποι, δηλαδή, ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας ή οι αναπληρωτές τους που πρέπει να είναι μέλη του Δ.Σ. Σημειώνεται ότι, όπως στους«Συν.Π.Ε.» πρέπει να υποδειχθούν δύο εκπρόσωποι και στις«ΚοινΣΕΠ», «ΚοιΣΠΕ»,«Ενεργειακή Κοινότητα», «Κ.Α.Ε.» και «Ε.Κ.Π

Το δικαίωμα ψήφου ασκείται προσωπικά και κανένας ψηφοφόρος δεν μπορεί να έχει περισσότερες από μία ψήφους, όσες ιδιότητες και αν έχει.

Στερούνται του δικαιώματος ψήφου: α) όσοι έχουν στερηθεί αμετακλήτως τα πολιτικά τους δικαιώματα και για όσο χρόνο διαρκεί η στέρηση αυτή, β) όσοι τελούν υπό δικαστική συμπαράσταση, γ) όσοι έχουν καταδικαστεί αμετακλήτως σε οποιαδήποτε ποινή για κλοπή, υπεξαίρεση, αισχροκέρδεια, νοθεία, απιστία, ψευδορκία, απάτη, εκβίαση, πλαστογραφία, δωροδοκία, δόλια χρεοκοπία, λαθρεμπορία, τοκογλυφία, παράβαση των άρθρων 336,338,339,342,343,345,346,347,348Α,349,350,351,351Α και 353 του Ποινικού Κώδικα ή για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών, δ) όσοι έχουν καταδικαστεί αμετακλήτως σε ποινή φυλάκισης για παράβαση της νομοθεσίας που διέπει τις ανώνυμες εταιρείες, της τελωνειακής νομοθεσίας ή για παράνομη άσκηση εμπορικού επαγγέλματος ή για παραβάσεις του  ν.4072/2012 (Α’ 86) και δεν έχουν παρέλθει τέσσερα (4) έτη από την αποκατάσταση τους, ε) όσοι έχουν κηρυχθεί, τελεσιδίκως, σε κατάσταση πτώχευσης και δεν έχουν αποκατασταθεί ή αυτοί που οι επιχειρήσεις τους τελούν υπό αναγκαστική εκκαθάριση.

Ε. Όσοι επιθυμούν να διεκδικήσουν το αξίωμα του συμβούλου κατέρχονται στις εκλογές κατά συνδυασμούς. Εκλόγιμοι είναι όσοι έχουν τα προσόντα του εκλογέα  και διετέλεσαν μέλη του Επιμελητηρίου τουλάχιστον για δύο (2) τελευταία έτη ή για τρία (3) έτη την πενταετία πριν από την ημερομηνία προκήρυξης των εκλογών (ημερομηνία προκήρυξης των εκλογών 04η  Ιουλίου 2024) είτε ατομικά είτε ως μέλη ή διαχειριστές προσωπικών εταιρειών, ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιρειών, εταιρειών περιορισμένης ευθύνης ή ως μέλη διοικητικών συμβουλίων ανωνύμων εταιριών ή συνεταιρισμών ή ως εκπρόσωποι υποκαταστημάτων ελληνικών ή αλλοδαπών επιχειρήσεων. Οι απασχολούμενοι συνταξιούχοι είναι εκλόγιμοι.

Οι αιτήσεις υποψηφιότητας κατατίθενται κατά συνδυασμό, από τον επικεφαλής αυτού στο πρωτόκολλο της εκλογικής επιτροπής, που λειτουργεί από 08:00 έως 15:30 Δευτέρα έως Παρασκευή, στα γραφεία του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, το αργότερο τριάντα (30) ημέρες πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, δηλαδή μέχρι και την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024.

Υποψηφιότητες που για οποιονδήποτε λόγο κατατίθενται μετά την ανωτέρω προθεσμία απορρίπτονται ως εκπρόθεσμες.

Το ενιαίο ανά συνδυασμό ψηφοδέλτιο για όλα τα τμήματα του επιμελητηρίου, πρέπει να περιλαμβάνει, για κάθε τμήμα του Επιμελητηρίου, αριθμό υποψηφίων τουλάχιστον διπλάσιο του αριθμού των εδρών που αντιστοιχούν στο οικείο τμήμα (ελάχιστος αριθμός υποψηφίων συνδυασμού 42 υποψήφιοι, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής). Ο αριθμός των υποψηφίων του συνδυασμού από κάθε φύλο είναι ίσος, τουλάχιστον, με το ένα τρίτο (1/3) του συνολικού αριθμού των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου (ελάχιστος αριθμός άλλου φύλου 7 υποψήφιοι).

Στις αιτήσεις υποψηφιότητας θα συμπεριλαμβάνονται υποχρεωτικά τα ακόλουθα στοιχεία: το ονοματεπώνυμο, όνομα πατρός, επάγγελμα, την επιχείρηση από την οποία ο υποψήφιος αντλεί το δικαίωμα να είναι εκλογέας και εκλόγιμος, το συνδυασμό στον οποίο μετέχει ο υποψήφιος και τα στοιχεία του επικεφαλής του συνδυασμού, με αίτηση του οποίου υποβάλλονται οι υποψηφιότητες των υπολοίπων στην εκλογική επιτροπή.

Στην αίτηση κάθε υποψηφίου θα επισυνάπτεται γραμμάτιο είσπραξης από το ταμείο του Επιμελητηρίου ποσού πενήντα ευρώ (50,00€).

Επίσης η αίτηση συνοδεύεται από Υπεύθυνη Δήλωση του ν. 1599/1986 ότι ο  υποψήφιος πληροί τις προϋποθέσεις και δεν εμπίπτει στα ασυμβίβαστα καθώς και την αστυνομική τους ταυτότητα. (Η αίτηση και η Υπεύθυνη Δήλωση δίδεται από την Γραμματεία της Εκλογικής Επιτροπής)

ΠΡΟΣΟΧΗ

Προθεσμίες που είναι καταληκτικές και ΔΕΝ ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΠΑΡΑΤΑΣΗ:

α) Καταβολής Τελών Γ.Ε.ΜΗ.  ή Επιμελητηριακών Συνδρομών που λήγει: 20/10/2024

β) Υποβολής Αιτήσεων Υποψηφιοτήτων για να εκλεγούν που λήγει: 30/10/2024

γ) Υποβολής Εντύπων Υπόδειξης Εκπροσώπων για να ψηφίσουν που λήγει: 22/11/2024

Η Πρόεδρος

της Εκλογικής  Επιτροπής

Μαρία Σφυρή

Προηγούμενο 2η Ανακοίνωση εκλογικής επιτροπής του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής 13/9/2024
high resolution logo white transparent

Ακολουθήστε μας